Már-már több Ázsiai országban népszerűvé vált századok óta a szilárd ételek, pálcikával való elfogyasztása.
Mint ahogy több más fontosabb dolog ez is az ókori Kínából származik, a Shang-dinasztia alatt feljegyzések szerint már többen használták evőeszköznek. Majd fokozatosan vált népszerűvé más Ázsiai országokban mint, Japán, Korea vagy Vietnám.
Felépítése, egyszerű. Az egyik vége ami a kezünkben van az vastagabb, és amivel az ételt fogjuk vékonyabb. Fontos viszont hogy a méretük egyezzen. Mérete különböző lehet, az ételek keveréséhez lehet akár 30-50 cm is.
Használata (wikipedia)
1. Az egyik pálcikát helyezzük a tenyerünk és a hüvelykujjunk találkozásához, kicsit szorítsuk oda és támasszuk meg a gyűrűsujjunkkal. Győződjünk meg róla, hogy a pálcika stabilan áll ebben a helyzetben, a kezünk mozgatására nem mozdul el és nem csúszik ki.
2. A másik pálcikát fogjuk a hüvelykujjunk, a mutatóujjunk és a középső ujjunk közé, nagyjából mintha írni akarnánk vele. A két pálcika hegyének egy vonalban kell lennie.
3. A felső pálcika fel-le mozgatásával akár nagyobb darab ételt is összefoghatunk.
4. Kellő gyakorlattal a pálcikát úgy használhatjuk, akár egy fogót.
|