Koreában az étkezési etikett a Joseon időszakig vezethető vissza. Több ember írt könyvet ezzel a témával kapcsolatban, például Sasojeol 1775-ben. Sok jó tanács is található benne mint az hogy ha látsz valami kövér állatot, disznó, kecske, tehén ne arról kezd el beszélni hogy milyen jó lenne levágni és megenni mert az bunkóság másokkal szemben. Vagy hogy ha másokkal beszélgetsz kerüld a visszataszító témákat, hasmenés, büdös, koszos dolgok. Ne dobáld a pálcikákat és a többi evőeszközzel sem illik szórakozni.
Az asztalnál mindig a legidősebb férfit szolgálják ki elsőnek. Természetesen a nők tálalnak akik egy teljesen különálló helyiségben étkeznek. Az ebéd, reggeli stb. mindig csendben zajlik le, nem szokás beszélgetni. A modern időkben a szabályok lazábbak lettek és most már mindenki együtt étkezik, vagy akár beszélgetnek. Vagy most már a fiatalok azt is megtehetik hogy nem evőpálcikával esznek.
Koreában nem emelik meg a rizsedényeket. Ezért is van hogy az ebédlőkben adnak még a pálcikákon kívül egy fém kanalat is. Ezzel lehet akár a rizst vagy a levest megenni. Viszont itt is kialakultak különféle szabályok, a tálalás folyamatáról vagy hogy amikor a fogpiszkálót használjuk a kezünket tegyük a szánkhoz.
A forró ételek a jobb oldalon vannak, míg a hideg ételek a bal oldalon. A leveseknek és a raguknak a jobb oldalon a helyük. A zöldségeknek és a rizsnek a bal oldalon. A kimchi hátul van és a mártások elöl.
|