Koreban az tkezsi etikett a Joseon idszakig vezethet vissza. Tbb ember rt knyvet ezzel a tmval kapcsolatban, pldul Sasojeol 1775-ben. Sok j tancs is tallhat benne mint az hogy ha ltsz valami kvr llatot, diszn, kecske, tehn ne arrl kezd el beszlni hogy milyen j lenne levgni s megenni mert az bunksg msokkal szemben. Vagy hogy ha msokkal beszlgetsz kerld a visszataszt tmkat, hasmens, bds, koszos dolgok. Ne dobld a plcikkat s a tbbi eveszkzzel sem illik szrakozni.
Az asztalnl mindig a legidsebb frfit szolgljk ki elsnek. Termszetesen a nk tlalnak akik egy teljesen klnll helyisgben tkeznek. Az ebd, reggeli stb. mindig csendben zajlik le, nem szoks beszlgetni. A modern idkben a szablyok lazbbak lettek s most mr mindenki egytt tkezik, vagy akr beszlgetnek. Vagy most mr a fiatalok azt is megtehetik hogy nem evplcikval esznek.
Koreban nem emelik meg a rizsednyeket. Ezrt is van hogy az ebdlkben adnak mg a plcikkon kvl egy fm kanalat is. Ezzel lehet akr a rizst vagy a levest megenni. Viszont itt is kialakultak klnfle szablyok, a tlals folyamatrl vagy hogy amikor a fogpiszklt hasznljuk a keznket tegyk a sznkhoz.
A forr telek a jobb oldalon vannak, mg a hideg telek a bal oldalon. A leveseknek s a raguknak a jobb oldalon a helyk. A zldsgeknek s a rizsnek a bal oldalon. A kimchi htul van s a mrtsok ell.
|