Szójaszósz /shoyu/
Ez a legfontosabb fűszernövény és ezeket japán tálakba szokták beletenni. Különböző ízesítésű és mind-mind különböző célokra készült.
Koukuchi: ez a leggyakoribb szójaszószfajta. Tartalmazza a búza és a szójabab hasonló ízeit.
Usukuchi: világosabb és az íze pedig sósabb. Az étel színét nem változtatja meg
Shiro: nagyon világos a színe és igen megváltoztatja az étel színét.
Tamari: sötét színe van és az íze pedig eléggé erős, ezenkívül nincs benne búza
--------------------------
Miso: szójabab-tésztamassza. Ez adja a miso-leves jellegzetes ízét hiszen ezt öntik bele a levesbe. Sok színe van egészen a világostól a sötétig és íze is sok fajta van.
Shiromiso: fehér miso-leves
Akamiso: piros miso-leves. erősebb és sósabb az íze
Kuromiso: fekete miso-leves. nagyon sötét és erősebb
|