Kimchee, Kimchi vagy gimchi mind ugyanazt jelenti azaz egy koreai hagyományos étel.
Különböző koreai káposzta, fűszerek zöldségfélék vannak benne.
A kimchi kifejezés a chimchae szóból ered ami azt jelenti, hogy sós vízben különböző zöldségeket kell áztatni és tárolni hideg időkre.
Ez az étel igen ritka és előre elkészítik, besavanyítják.
Leggyakoribb változata a baechu ami fűszeres káposzta és a legtöbbször ezt köretként szokták teríteni vagy pl. ragukba teszik, de rizs mellé is szokták.
Eredete
A koreaiak alapjába véve nagyon szeretik a zöldségeket az ősidőktől kezdve. A pirospaprikát Japánon keresztül hozták be 1592-1598 körül amikor a japán hadsereg lerohanta az országot. Az első részletes leírást a kimchi-ről Gyeongdo Japji írta az 1700-ad évek végén. Retek, káposzta, fokhagyma, garnélarák és mindenféle ilyesmi került bele és tették el télre korsókban. A könyv még azt is írja, hogy nagyon hamar megszerették ezt az ételt.
Jeungbo Sanrim Gyeongje egy másik könyben leírja, hogy a kimchee-t jól lehet felhasználni köretként is 1766-ban, és ekkor a káposztát Kínából hozatták.
|